Ostatnio zaglądam na bloga z coraz większymi przerwami – podyktowane jest to przede wszystkim natłokiem zajęć do ogarnięcia i nieukrywanym leniem (tak, wiem, to na pewno ta pogoda!).
Mimo wszystko wrzucam pomysł na naprawdę szybką i prostą sałatkę dla miłośników tuńczyka:
Potrzebujesz:
- 2 puszki tuńczyka
- puszkę kukurydzy
- 8 jajek
- ogórki kiszone (średni słoik – można dać ile kto lubi)
- 2 cebule
- 2 spore łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
Tuńczyka i kukurydzę porządnie odsączamy z zalewy i wysypujemy do miski, do której później wrzucamy kolejno: obraną i posiekaną cebulę, pokrojone jajka (ugotowane i obrane;), oraz pokrojone i lekko odciśnięte ogórki. Zawsze odciskam ogórki do sałatki, ponieważ nie lubię „rozwodnienia” majonezu. Ot, takie zboczenie…
Kiedy już wszystko mamy w jednej misce, możemy dodać musztardę i majonez oraz trochę pieprzu czarnego, oraz doprawić według uznania. Oczywiście proporcje składników są umowne i mogą, a nawet powinny ulegać zmianie w zależności od osobistego smaku i kaprysu.
Na koniec, gdy już ugnieciemy sałatkę w misce (dobra, oszukiwałam – przełożyłam na koniec do misy szklanej – jakoś tak w szkle się lepiej prezentuje…), możemy ją ozdobić. Moją propozycją jest punkowy gitarzysta z jajka, ogórka, szczypiorku i dwóch suszonych owoców jałowca:
Jak Wam się podoba? 😉
W smaku dobra:)
Naprawde prosta i szybka ta twoja salatka. Robiłam wczoraj i wyszła mi smaczna